Választás 2024.

 

2024. június 10.

Jegyzőkönyv a Magyarszék Helyi Választási Bizottság üléséről

 

2024. május 14.

Magyarszék Helyi Választási Bizottság határozata polgármesterjelöltek szavazólapja adattartalmának jóváhagyásáról

Magyarszék Helyi Választási Bizottság határozata képviselőjelöltek szavazólapja adattartalmának jóváhagyásáról

Magyarszék Helyi Választási Bizottság határozata nemzetiségi képviselőjelöltek szavazólapja adattartalmának jóváhagyásáról

 

2024. május 6.

Magyarszék Helyi Választási Bizottság határozata polgármesterjelölt nyilvántartásba vételéről

Magyarszék Helyi Választási Bizottság határozata a polgármesterjelöltek szavazólapra kerülésének sorrendjéről

Magyarszék Helyi Választási Bizottság határozata az egyéni listás képviselőjelöltek szavazólapra kerülésének sorrendjéről

Magyarszék Helyi Választási Bizottság határozatai a nemzetiségi egyéni képviselőjelöltek szavazólapra kerülésének sorrendjéről

 

2024. május 3.

Magyarszék Helyi Választási Bizottság határozatai egyéni listás képviselőjelöltek nyilvántartásba vételéről

Magyarszék Helyi Választási Bizottság határozata polgármesterjelölt nyilvántartásba vételéről

Magyarszék Helyi Választási Bizottság határozatai nemzetiségi egyéni képviselőjelöltek nyilvántartásba vételéről

 

2024. május 2.

Magyarszék Helyi Választási Bizottság határozatai egyéni listás képviselőjelöltek nyilvántartásba vételéről

Magyarszék Helyi Választási Bizottság határozata polgármesterjelölt nyilvántartásba vételéről

Magyarszék Helyi Választási Bizottság határozatai nemzetiségi egyéni képviselőjelöltek nyilvántartásba vételéről

 

2024. április 26.

Magyarszék Helyi Választási Bizottság határozatai egyéni listás képviselőjelöltek nyilvántartásba vételéről

 

2024. április 4.

A Magyarhertelendi Helyi Választási Iroda Vezetőjének közleménye a helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint polgármesterek 2024. évi választásán a jelöltállításhoz szükséges ajánlások számáról.

 

2024. március 27.

VÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ

Az idei választások különlegessége, hogy a június 9-i voksoláson egy napon, közös eljárásban kerülnek megválasztásra az európai parlamenti képviselők, az önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzatok képviselői. Az öt évvel ezelőtt megválasztott, jelenleg is hivatalban lévő önkormányzati képviselők és településvezetők megbízatása nem szűnik meg a mostani választással, az 2024. október 1-jéig tart.
A választási eljárásban használatos nyomtatványok elérhetőek a www.valasztas.hu/europai-parlamenti-valasztasok1 internetes aloldalon.

Helyi és nemzetiségi önkormányzati választások

  • Szavazás a bejelentett tartózkodási helyen: az önkormányzati választásokon a tartózkodási helyén is szavazhat, amennyiben a választás kitűzését megelőzően legalább 30 nappal tartózkodási helyet létesített és ez a választás napján még érvényes. Erre vonatkozó kérelmét benyújthatja online és papír alapon személyesen, vagy meghatalmazott útján bármely helyi választási irodában.

Ha valamely, Magyarországon honos nemzetiséghez (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) tartozik, regisztrálnia kell ahhoz, hogy a központi névjegyzékben feltüntetésre kerüljön a nemzetiséghez tartozása, és kérheti nemzetiségi névjegyzékbe vételét az önkormányzati választásokra, vagy az önkormányzati és az országgyűlési választásokra is.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati választásoknál nincs külképviseleti választási lehetőség.

Európai parlamenti választások

  • Szavazás másik szavazókörben: az európai parlamenti választáson az ország bármely, szabadon választott településének kijelölt szavazókörében leadhatja szavazatát átjelentkezési kérelmet benyújtva online vagy papír alapon személyesen, vagy meghatalmazott útján bármely helyi választási irodában.
  • Külképviseleti szavazás: kérheti a kijelölt külképviseleti névjegyzékbe vételét, amennyiben szavazatát a külföldi magyar nagykövetségek, konzulátusok valamelyikén kívánja leadni.
  • Szavazás a külföldi lakóhelye szerinti jelöltekre: amennyiben nem a magyarországi pártlistákra kíván szavazni, hanem a külföldi lakóhelye szerinti jelöltekre, úgy a fogadó állam jogszabályai szerint kérheti, hogy vegyék fel az adott uniós tagállam névjegyzékébe. Ebben az esetben a Nemzeti Választási Iroda a más uniós ország választási szerve általi kérés alapján a magyarországi névjegyzékből törli, kizárva ezzel a kettős szavazás lehetőségét.

A választással kapcsolatos legfontosabb határnapok

  • A választópolgárok számára 2024. április 4-étől válik elérhetővé a választásokkal kapcsolatos kérelmek benyújtása, úgy mint átjelentkezési kérelem, mozgóurna iránti kérelem, továbbá az EP-választás tekintetében külképviseleti szavazás iránti kérelem.
  • Az EP-, önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampánya 2024. április 20-án kezdődik meg. A jelölő szervezetek és a jelöltté válni kívánó választópolgárok ettől a naptól kezdve gyűjthetik a jelöltséghez szükséges ajánlásokat.
  • Az európai uniós állampolgárok 2024. május 24-én 16.00 óráig kérhetik felvételüket a névjegyzékbe, amennyiben az Európai Parlament magyar képviselőire szeretnének szavazni.
  • A magukat a 13 magyarországi nemzetiség valamelyikéhez tartozónak valló választópolgárok 2024. május 31-én 16.00 óráig kérhetik felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe, hogy szavazhassanak a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán.
  • Azok a magyar állampolgárok, akik sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nem rendelkeznek lakcímmel, legkésőbb 2024. május 15-én 16.00 óráig kérhetik névjegyzékbe vételüket, és sikeres regisztrációjukat követően levélben szavazhatnak.

A választással kapcsolatos valamennyi kérelem benyújtható a www.valasztas.hu/ugyintezes internetes aloldalon, illetve személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármelyik helyi választási irodában.

A jelölő szervezetek 2024. március 12. napjától kérhetik nyilvántartásba vételüket a júniusi általános választásokra a területi és a fővárosi választási bizottságoknál, valamint a Nemzeti Választási Bizottságnál.

A szavazás során a 21 magyar európai parlamenti képviselő mellett választjuk majd meg Budapest főpolgármesterét, a 3.177 polgármestert, körülbelül 16.500 települési, 432 vármegyei és 33 fővárosi önkormányzat képviselőt.

A kampány kezdetével, 2024. április 20. napjával megszakad a Lukács László György által, a gazdasági kamarai hozzájárulással kapcsolatban kezdeményezett népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése. Az Nsztv. értelmében ugyanis az országgyűlési képviselők, az Európai Parlament tagjai, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választásának napját megelőző ötvenedik nap és a szavazást követő harmincadik nap között szüneteltetni kell az aláírásgyűjtést.

Magyarhertelend

Helyi Választási Iroda Vezetője

 

2023. október 27.

A Magyarhertelendi Helyi Választási Iroda Vezetőjének határozata a megválasztandó önkormányzati képviselők számáról.

Faliújság: 
Súly: 
0